ETUSIVUDRSKIRJOITUKSIAMEDIAKEIKATVIERASKIRJAIN ENGLISH

KIRJOITUKSIA: Studiopäiväkirja osa II / Joensuu sessiot 1/2

Maanatai 4.7.
Saavuimme Joensuuhun keskipäivän aikaan. Oli kuuma ja autoilu oli saunomisen re-inkarnaatio. Joensuun keskustasta kyytiin poimitun "tuottaja" Ouzon johdolla, kolmen auton karavaanimme kaartaa jollekkin teollisuusalueen pihalle jossa tuleva taltionti tulee ottamaan tuulta siipiensä alle. Ilmapiiri on positiivinen ja kaikki ovat hyvällä tuulella. Joitan saattaa jopa vähän jännittääkkin, että mitä tuleman pitää.

Aloitamme purkamaan autoista tuota kirjavaa soitin ja juoma lastia studion uumeniin. Tästä tulisi osalle DRS-jäsenistöstä koti noin kolmeksi vuorokaudeksi. Ensimmäiset kaljapullot avautuvat kuin itsestään ja tavara liikkuu. On kuuma.

Ouzo ja Petteri.K aloittelevat etsimään rumpujen syvintä olemusta. Rumpujen osa tulisi olemaan suuri näitten sessiotten onnistumisesta. Miguelin perkussiot mukaan lukien. Tietysti. Hommat saadaan jytisemään varsin mallikkaasti ja rumpalit toimivat. Hyvä. Hyvä.

Basso soundi löytyy heti. Mikon Trace Elliot jyrisee kuin vihainen ruosleipä. Murr... Ollin basso/kitara kombinaatio todetaan myös toimivaksi ja päätetään, että nyt on aika nauhoittaa.

Olimme päättäneet jo hyvin varhaisessa vaiheessa DRS:n alkutaipaleella, että tätä bändiä ei yksinkertaisesti kannata nauhoittaa klikin tahtiin, koska orgaaninen tempo ja sen vaihtelut kappaleen sisällä ovat suuri tekijä siihen miten me saamme ne "elämään". Ne pyrkivät puskemaan eteen päin. Se on todettu ja julistettu toimivaksi asiaksi! Kuullostaa ihan vitun siistille kun koko bändi kiilaa yhdessä. Se on rock. Klinkin kanssa soittaessa tätä "kiilaamista" ei tietenkään synny ja sehän ei tääs ole kivaa laisinkaan.

Joten olimme päättäneet nauhoittaa pohjat rumpujen ja bassojen kanssa yhtä aikaa live meiningillä. Se on kyllä hieno tapa taltioida. Vielä kun olisi ollut analoginen raituri niin a vot.

Pojat saavat groovensa päälle ja kappaleet menevät purkkiin varsin mallikkaasti.

Miguel valittelee jossain vaiheessa, että hänen luureistaan kuuluu jotenkin hassusti. Ouzo pahoittelee ja asia ohitetaan. Myöhemmin selviää, että Miguel on soittanut puolet kappaleista sisään kuuntelunsa välissä olevan särön läpi. Eli han on kuullut kaiken mitä Petteri.K, Mikko ja Olli ovat soittaneet ruvelle revitun etuasteen kautta. Jossain vaiheessa tarkkaamossa mietittiinkin, että miten se nyt noin mokailee ja treeneissä taas ei ikinä. Ouzo pahoittelee tapahtunutta toteaa sen olevan hänen mokansa. Onnistuneen oton jälkeen Miguel toteaa, että nyt ilman tuota eloktronista säröä, mikä oli hänen luureihinsa tulvinut, oli huomattavasti helpompi soittaa.

Kaikki pohjat viiteen kappaleeseen saadaan taltioitua keski yöhön mennessä. Viimeinen pohja ottaa kyllä aikaa leijonan osan sen tunnelmansa vuoksi. Kappaleessa kun ei ole säröä tai mättöä ja siinä pitäisi soittaa todella läskillä touchilla ja porukkakin alkaa olla jo aika tuiskeessa. Ottoja oli varmaan noin viisitoista.

Lopulta saamme sen "oton" ja riemulla ja kännillä ei ole rajoja. Koko porukka on tuottajaa myöten niin saatan jurrissa, että ei mitään tolkkua. Rumpali petteri.k kietoutuu elmukelmuun ja se on todellakin siinä.
Toisin sanoen humalan ottaessa voiton ihmiset alkavat nuukahdella pitkin studion lattioita ja sohvia. Päivä oli todellakin purkissa aivan kuin myös väsynyt mielemmekin.

Tiistai 5.7.
Aamu sarastaa. Ja nyt loppuu kaikki rationaalisuus. On kuolema.-
Rumpali ja basisti suuntaavat kohti Kuopiota. Perkussio Miguel jää vielä hetkeksi johtamaan "taputus orkesteria". Nauhoitamme käsien läpsytystä. Se on hauskaa.On vähän paha olo.

Tänään nauhoitetaan Lisää perkussioita, 2basson säröjä ja puhdasta kitaraa. On kauheahko krapula tasan siihen asti kunnes Matin tyttöystävän ja äidin antamilla matkarahoilla käydää lisää viinaa. Korin olutta ja kossu. Suomi.

Perkussioiden ja 2basson taltioinnin jälkeen soitellaan ihme kiertoja, jotka kuullostavat aivan siltä kuin jokin olisi pahasti rikki. Ihan vitun riistäviä ääniä. Nauretaan ja ollaan aika kummallisessa olo tilassa. 2Basso kuullostaa ihan vitun rouhealle. Hyvää soundia. Tosi tukevaa ja fuzz on päivän sana.

Jossain vaiheessa studion tarkkaamossa kiertää ihan vitun kovalla ja korvat painuvat lukkoon. Alkaa ahdistumaan ihan vitusti... Ihan oikeasti.

Matti soittaa puhtaita kitaroita kuin liukuhihnalta kunnes tullaan tuohon kappaleeseen, jossa ei ole mättöä ja se ei onnistu oikein millään. Pitää olla tarkka. Huomataan, että pohjassa heittelee tempo kuin aallokossa. Se on hyvä, mutta siihen vaikea soittaa mukana. Pitää olla tarkkana. Matti tuhraa aikaa kappaleeseen oikeastaa koko illan.

Alkoholi on tuonut tarvittun uni-efektin studioon ja alkaa haukotuttamaan.

Jossain vaiheessa tulee taas sammuttua. Lä'äkitys toimii. Luojan kiitos. puh. Puh. Tuntui kuin pukki olisi tanssinut sambaa korvien välissä. Suhinaa ja ininää,.

Yö.

Keskiviikko 6.7.
Aamu ja kaikki on hyvin. Eikös niin. Itse herään tarkaamon sohvalta tiedostamatta siihen nukahtaneeni. Tänään tehdään särökitarat. Ouzo on jumala ja mikittää kitaraa toistavan kaapin kahdella mikillä. Rauh. Noin kahden ja puolen tunnin säädön jälkeen päästään asiaan. Matti on tässä vaiheessa jo turhautunut taivaan porteille asti. Punk miehenä kun Matti on tottunut hoitamaan hommat kuulemma paljon suorempaan ja vähemmällä säädöllä.

Kitarat kuullostavat oikeasti aika kummalle. Ihme vitun häiriö ääntä ja silmitöntä säröä. Huh... Naurattaa ihan vitusti. Raitojen taltioimisen jälkeen päätetään nauhoittaa vielä yhdet raidat hieman kliininpää soundia. Ihan varmuuden vuoksi.

Matti soittaa kitaroita kuin hihnalta ja tähän suttaantuukin sitten koko päivä. Pörinää ja kiertoa.

Illalla me olemme raunioita. Olli, Matti ja Petteri. Oman elämänsä rockmuusikot ovat nyt vihdoin lähtövalmiit. On krapulahko olo ja autoilu kiinnostaa ihan vitusti.

Niikuin ei yhtään. Ei mitään. Aurinko laskee. Laskee. Laskee. Yksi, kaksi, kolme, neljä...

Sielun rippeet pitkin studion seiniä.
peruutuspeilissä ei ole tunnetta. Väsyneet silmät. Väsyt mieli. 020202020202020202020202-koodi.
Nirvana. From the buddybanks of wiskah.

Tieto.

Kotona odottaa neljä seinää ja kynttilä. Kirjoja. Levyjä. Yksinäisyys. Samat kasvot kuin peruutuspeilissa.

Rahaa ehkä yhteen olueeseen. Ehkä. Ehkä. Ehkä. Ehkäpä. Niin ehkäpä vain yhdellä.

Ihmettynyt olo. oliko se hyvä. onko se hyvä. onko onko onko. Luojani ONKO.

Toimiiko se. Oliko se turhaa. Ajanko minä.

Tie. Metsä tie. Ystäviä. YSTÄVIÄ Luojan kiitos. Kiitos. KIITOs.

Ohittaa Outokumpu.

Kaunistaivas. Värejä. Kauniita värejä. Sävyjä.

Matka.

Koti. Kuopio. Vitut.

Henrys pub.
Sammu.
Oleonnellinen.

KUVIA: